Arbejdskraft

4.1 – Identifikation af kompetencebehov

Kommunerna har kontinuerligt gjort besök på företag i sina respektive kommuner. Kunskapsförbundet Väst har främst inriktat sig på besök hos tekniska företag.

Vi har gjort ett utkast till frågeformulär vars innehåll omvandlats till en digital enkätundersökning. Kommunerna kommer att testa det digitala formuläret under hösten och i samarbete med Högskolan Väst utveckla detta vidare så att vi småningom kan synka detta formulär och arbete med Business Aalborg och på så sätt kan göra en gränsöverskridande kartläggning av kompetensbehovet i vår gränsregion.

Business Aalborg har siden efteråret 2015 arbejdet med indsamling af kompetencebehov blandt nordjyske virksomheder. Disse data vil indgå i den grænseoverskridende kortlægning af kompetencebehov.

Artikel – Kompetensmäklarfunktionen i Trollhättan Vänersborg och Sotenäs

4.2 – Afdækning af digitale løsningsmodeller

Högskolan Väst har tagit fram med en webbplats (Coolt) som samlar digitala verktyg och applikationer som kan användas för en rad olika syften i projektet. Förutom att samla dessa verktyg så kommer även webbplatsen att innehålla information om syfte, användningsområde samt användarguider för respektive verktyg.

4.3 – Udvikling af digital bro

Med annonsering av överskott och underskott av kompetenser på en gemensam plattform kommer antalet matchningar att öka och därigenom bidra till att öka antalet gränsöverskridande aktiviteter och samarbeten. Den gemensamma plattformen skapar också tillfällen för företag med likartade verksamheter och/eller behov att hitta varandra och därigenom skapa nätverk som gemensamt kan efterfråga unik kompetens.